Monday, November 8, 2010

Perginya Seorang Sahabat


In Memories
:: Allahyarham Mohd Najib Bin Ramli ::
(1986-2010)

3 November 2010 perginya seorang sahabatku yg ku kasihi,
aku terase seperti bermimpi yg die telah pergi,
namun ku kuatkn hati ku utk meredhai,
pergi nya seorang sahabat yg susah senangnye bersama,
kdg2 die memendam rasa..

tapi die sentiasa membuat kn kami tersenyum,
walaupun hati nya sedang berduka,
akan dicubanya membahagiakn hati org len tanpa mengira hatinya sendiri,
seorang yang tabah dan sentiasa nmpk ceria..

walaupon aku cbe meredhai pemergiannya,
ttpi kenangan bersamanya xkn ku lupa,
betul juga org kata,
org itu akan diingati jika telah tiada..

tetapi bagiku dan sahabat2 ku yang lain,
kami berusaha utk memulihkan dia,
ttpi nmpk nya Allah lebih menyayanginya,
dia diuji dgn pelbagai dugaan..

dri badan sebesar tempayan,
sehingga menjadi lidi,
xjemu aku tiupkan kata2 semangat utk die pulih,
sehingga kdg kala hendak memarahinya..

2 NOv 2010,
aku sempat bercakap dgn dia,
bertanyakan khabar dan CGPA nya utk penangguhan pelajarannya,
setelah selesai hatiku lega kerana mungkin die dpt penangguhan itu...

11.15 mlm 3 November 2010,
ketika aku sedang mmbuat kerja yg perlu di edit,
aku mendapat panggilan mengatakan kau telah pergi selamanya sahabat,
aku tergamam, terdiam, termenung..

aku call semua kwn2 kita mengatakan kau telah tiada,
semua seperti tidak dpt menerima kenyataan,
aku pasrah dan mula redha kau telah tiada,
aku segara balik ke kg utk melihat kau buat kali terakhir wahai sahabat ku...

kini kau telah berada dirumah barumu,
kini kami merindui gurauan selumbermu, sakatan nakal mu, hilai tawa mu yg mmbuat kami tergelak,
kini tiada lagi BBQ bersama mu seperti masa2 dulu,
kini tiada lagi bermoto ketika malam hari,
kini tiada lagi jurugambar kami semasa raya,
kini tiada lagi ayat2 jiwang dan penuh madah darimu,
sesungguhnya kami sangat merinduimu wahai sahabat!!!

Semoga kau ditempatkan dikalangan orang yang beriman,
dimasukan ke syurga yang dijanjikan-NYa,
dilepaskan azab kubur,
Amin..Amin..Amin.. Yarrabal Alamin..

:: Bakti terakhirku untukmu sahabatku ::

Friday, October 15, 2010

Orang yang tak SEDAR DIRI!!!

assalamualaikum..whats up all nigar!!!hahahaa..well aku nk kongsi cite and kisah paling bangang penah aku alami selama aku melihat dunia yg penuh dgn korupsi nh..<--xde kene mngena pon corruption ngan cite aku nh..

cite aku bermula dgn niat murni nk mendapat pahala dihari Jumaat yg mulia nh..pegi awal semua dh best dh..dgr khutbah pasal DOSA2 orang berzina nh..insaf dihati pabila memikirkan dunia kite nh semakin singkat umurnya dan aku terkenang kn anak2 yg dibuang selepas dilahirkan..kesian diorang xsempat nk merasa nikmat hidup didunia nh..

selesai solat Jumaat, aku pon bergegas la nk ke kete Encik Kentang. dlm perjalanan aku ternmpk la dak part 1 master..aku tegur la cme aku igt2 lpe name die..ttbe dtg sorg pakcik tua nh..

"Assalamualaikum"<--smbil bersalaman ngan aku

"Waalaikumussalam" jawabku..

"Student ke?"tnye pakcik tu

"Haah, student UiTM kt depan tu"kate aku..

"Owh..adik biase SEX tak?"tnye pkcik tu <--dgn mke slumber

Aku geleng kepala tros jalan cepat2..WTF man!! ttbe tnye aku cm tu..dh la pkck tu berbaju melayu lengkap siap songkok aji lagi..SHIT!! ko xsedar diri ke wei..

RUMAH KATE PERGI KUBUR KATE MARI LA WEI!!!

Smpai kt 1 simpang dkt dgn tmpt kete kentang parking ttbe aku rase ade org letak tgn die kt bahu aku..aku dengan otomatik nye nk menyiku jek..aku tgk mke org tua td tu dh tgk aku dgn penoh NAFSU n bibir die dh BERGETAR2 cm menahan..aku nk jek siku tp aku terpndg ade org aku pth lek..die siap cm tunggu aku..aku stay lme sket tgu die dh jauh n aku join ngan ade pkck2 berkerja skali..<--seram kejap wei!! aku msuk kete aku cite kt kentang..upenye lepas die approach aku tu die de approach dak skola..same cm die approach aku..DEMN U OLD MAN!! dh terang2 khutbah ari nh pasal berzina ko boleh plak ttbe nk BERNAFSU!! SHIT!!!!!!!!!

Alhamdulillah ALLAH masih nk pelihara aku dr semua perbuatan keji die..aku bersyukur kehadrat Mu YA ALLAH! skang nh aku tpk kalo la die wt bnde2 tu kt dak2 kecik sekitar kwsn rumah tu..

YA ALLAH! KAU PELIHARALAH KANAK-KANAK ITU YA ALLAH!!

Friday, October 8, 2010

Rupa Paras/Sifat Tubuh Rasulullah SAW

  • Baginda SAW tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah, namun apabila berjalan bersama para sahabat, baginda SAW kelihatan lebih tinggi dari mereka. Tetapi apabila baginda berjalan sendirian, baginda nampak sederhana ketinggiannya. Baginda SAW pernah bersabda bahawa orang yang bertubuh sedang dikurniakan banyak kebajikan.
  • Warna kulit baginda adalah azharul-laun – putih gemilang bercahaya - tidak bercampur dengan kuning, merah dan lain-lain.
  • Keringat baginda seperti mutiara dan berbau lebih harum dari kasturi.
  • Berambut ikal yang tidak terlalu lurus dan tidak terlalu keriting. Apabila baginda menyikat rambut, jadilan seakan-akan jalinan pasir. Rambutnya mencecah bahu.
  • Uban pada kepala dan janggutnya masing-masing berjumlah 17 helai.
  • Wajah baginda adalah wajah yang tercantik malah lebih cantik dan kacak daripada Nabi Allah Yusof a.s. dan disamakan dengan bulan purnama.
  • Dahi baginda SAW luas, dan kedua bulu keningnya melengkung (ada yang menyatakan kedua-dua keningnya bersambung) Ruang putih (ablaj) yang kecil di tengah-tengah keningnya seolah-olah perak yang putih bersih.
  • Kedua matanya adalah lapang, sangat hitam mata hitamnya. Bulu matanya tebal.
  • Berhidung mancung.
  • Giginya jarang tersusun dengan baik. Baginda tenang dan bercahaya di wajahnya apabila ketawa atau tersenyum.
  • Kedua pipinya adalah menurun, tidak meninggi, tidak bermuka panjang, tidak bermuka bulat. Dipenuhi dengan janggut dan tidak bermisai.
  • Lehernya adalah yang terbaik dari semua hamba Allah SWT. Tidak dapat dikatakan panjang atau pendek. Gambarannya seolah-olah cerek perak yang bercampur emas yang berkilauan dalam keputihan perak dan kemerahan emas.
  • Berdada lebar/agak sasa – seperti cermin ratanya – seperti bulan putihnya. Tidak berbulu dada kecuali pada sedikit bulu lurus antara dada dan pusat baginda.
  • Kedua bahu baginda besar/agak sasa dan terdapat cap kenabian* di antaranya. (Tanda hitam bercampur kuning sedikit)
  • Tangan baginda besar/agak sasa dan anak-anak jarinya seolah-olah ranting-ranting perak. Tapak tangan baginda lebih lembut dari sutera dan berbau harum. Apabila tangannya diletakkan di atas kepada anak-anak kecil, nescaya dikenali anak-anak kecil berkenaan bahawa itu adalah baginda SAW menerusi keharuman tangannya.
  • Kakinya juga besar/agak sasa.
  • Tubuh baginda sederhana besar dan seolah-olah tidak dimamah usia dari baginda muda sehinggalah akhir hayatnya.
  • Baginda berjalan seolah-olah menuruni batu besar, melangkah condong dan al-huwaina – berdekatan langkah kaki tanpa berlenggang. Baginda bersabda bahawa rupa paras/bentuk tubuh/budi pekerti/akhlak baginda adalah menyamai Nabi Allah Adam a.s. dan Nabi Allah Ibrahim a.s.


(Dipetik daripada Kitab Ihya Ulumiddin – Karya Hujjatul Islam Imam Muhammad bin Abu Hamid Al-Ghazaly dll sumber pelbagai )

:: OPS Typo : Saman Cyber 2 ::

:: mamak kt KL ::

:: aku dh KATRE nk post tgk dlu..haha ::

:: ko mmg terbaek FOWH!! haha ::

Wednesday, October 6, 2010

:: OPS Typo : Saman Cyber ::

:: Kredit to Adza Edie Izwan ::

Walaupun album nh xsehebat Bed Time Stories tu tp ia mampu menggeletek pundi2 ketawa semua orang dan secara xlangsung mengundang perasaan amarah dikalangan pesalah2 ini. Jangan biarkan hidop anda DISEBULUNGI typo!!!

MAHKAMAH TINGGI NASI PENYET TELAH MENGELUARKAN LESEN UNTUK ALBUM INI MENJALANKAN TUGAS2 HAKIKI MENCARI KESALAHAN2 TYPO SEKALIGUS MENG'FRAME'KAN KESALAHAN ITU KEPADA TATAPAN UMUM.

Yang menjalankan tugas,
HAKIM BESAR MAHKAMAH TINGGI NASI PENYET

*Tidak perlu tandatangan kerana surat ini dijana oleh sistem komputer.

:: AKUN xphm betol ngan minah nh..ahaah ::


:: aku sgt suke makan SILI padi ::


:: Shah Alam ngan Penang xla PRAPE jauh beb..dekat jek..haha ::


Tuesday, October 5, 2010

2 Hari Mencari Makan


Lme gak x update nh..haish..keje byk la plak..tp sempat jek wt aktiviti2 yg menggemokkn badan nh haa..hahahaa..so this is my story..

Perjalanan yg agak mencabar sewaktu kami ingin bertolak..kereta Cik Yah mengalami
kerosakkan..akibatnya kami terpaksa bertolak agak lewat dr jadual asal..

sampai jek BP kami singgah di rumah aku dulu..de mkn2..mkn ala kadar jek pastu kitorg hit g
Nasi Beryani Md Shah.pekena sepinggan yg telah membuatkn perot kami ingin meletop, kami ke Summit Parade..then ke BP Mall bermain BOLUNG n tgk wayang..hehe..abes tros g makan lagi kt Pt. Simin..esok nye..g umah cdin mkn lg..balik tu jalan2 melaka then makan lagi..and thats why la post nh dinamakan 2 Hari Mencari Makan..yg pntg aku semakin
gemok..waaaaaa~~~


Tuesday, September 21, 2010

:: Aidilfitri 2010 ::



assalamualaikum..dh 2mgu eh raya..yeke..boleh la..lme gak aku xupdate blog nh..berabok dh gobok2 nye..nk bersih2 kn sket la nh..huhu..amcm raya korang..aku biase2 jek..xbrape nk feel la raya taun nh..korang?!! mesti meriah abes nh..hoho.. aku nye raya..sampai raya ke bpe ntah..bz gak la..bjln ngan kwn2 nk family gathering aku..hoho..so ini lah kronologi raya aku taun nh..hahahaa..

:: 1st Raya ::

1st raya aku cm biase la..cm taun2 sudah..lek smyg raya tahlil ringkas sket pastu beraya sekeliling umah aku..hoho..itu jek la aktiviti aku raya pertama..pastu ptg nye after smyg ktorg ambush umh mkck aku kt senggarang..pastu lepak kt umah sampai lebam..hahaha..






:: 2nd Raya ::


mlm tu aku de family gathering sebelah mak aku..tp petang tu peh..umh aku kne ambush ngan batalion tok cuci..hamek ko..penoh umah aku..seb bek diorg bwk sket jek..kalo sume org die bwk dh jd armada kot.hahaha..xpela.. lyn kn jek..mlm tu aku g la umah arwah nenek aku yg skang nh mkck aku duduk..wt BBQ sambil berkaraoke and men mercun selama 2jam tnpe henti..pekak telinga kejap aku nh..huhu..pastu abes jek dh siap2 kemas ktorg g McD plak..melepakkan diri
ktorg smbl cite2 ngan sdre2 kn..lme kot xjmpe diorg..




:: 3rd Raya ::

seperti kebiasaannya..tradisi la kot..every year perjumpaan keluarga sbelah ayah aku..haaa..nh pon leh tahan gak nh..rmi amat..haha..ktorg mulakan dgn tahlil ringkas, pastu nangeh2 smbl bermaaf-maafan then pe g..mkn la..dh setel makan semua terbongkang cm ular sawa..tdo n
borak saja..hohoh..



:: 4th Raya ::

== hibernate kt umah ==

:: 5th Raya ::

kami geng DUNIA KAMI beraya ke rumah sesame sendiri..hehe..sebelom2 nh kami ber7 tp skang kami hanya bergerak hanya ber4..sorang sakit..masih xbaek2 lg..sorang merjauk memanjang sorg lagi dh jd tabligh sepenoh mase..huhu..dh xnk ikot ktorg katenye..ape2 la jnji ko xsesat sudah..huhu..kami mulakan ari kami dgn pegi umah c EMON @ DAYAH.. sementara nk tgu ahli lg sorg c ATIM yg ikot pkwenye beraya..hoho..kebetulan mak emon tu ex cekgu kt skolah dlu..haaa..memacam la kuar nye..pastu g umh kwn syahida plak..sape ntah name..haaa..zaura..hahaa..dh dua umh nh knyang dh..hahaa..pastu ktorg g amek la c atim nh kt BP Mall..lepastu g umah pyan..then umh kwn ktorg yg sakit nh..c najib..pastu maghrib kt masjid peserai berdekatan dgn umh najib..aku ngan pyan gerak g umah atim..c atim n syah dh gerak awal dh..smpai jek umh atim mak pak die nk kuar..g braye katenye..sempat la jugak jmpe jp bersalam salaman..hehehe..pastu kitorg rncg2 nk lepak banda..c atim tuh dr berbaju kurung tros berJEANS jek..hahaha..lantak kome le..hahahaa..pas umh atim ktorg tros run g umah syah plak..kejap2 jek..tu pon sempat mkn bihun sup..pastu g umah aku plak..then tros g lepak kt mekdi..hehe..

:: 6th Raya ::

aku ngan pyan jek yg g braya..pit stop pertama kitorng umh paan..memandangkan c arip xde kn.pas umah paan g umah arip plak..lepas arip umh cdin..pastu g umah Mr. Belon.huhu..pas jek umah belon..ktorg g umh cekgu seni ktorg..tnpa die xde la ktorg skang..huhu...CIKGU AYOB..lme jek ktorg borak ngan die..lme btol ktorg xjmpe..mcm2 ktorg borak..sampai kn xseda dh nk maghrib..hoho..

:: 7th Raya ::

braya ngan geng2 SDBL..hoho..rndu gak jmpe diorg nh..mcm2 perangai..hehe..1st umah aku xdpt join psl aku xtau cite beb..aku gak kne marah..haha..xpe2..pastu diorang gerak umah aku la..then umah najib..aku join diorng..after umah najib aku ngan pyan dpt tau kwn kitorg faizi merangkap sedara jauh aku ade kt bp n baru pas tunang..pe g..aku ngan pyan tros ambush umah faizi yg disertai oleh lin dan adiknye..hehe..braye jp umh die then culik die g umah pyan psl die kate die xbraye sgt..pe g..culik jek..hahaha..pastu lin anta ktorg lek n faizi pon braye umh aku kejap..

:: 8th Raya ::

Faizi ajak jmpe ngan dak2 form 6..ktorg pon sebar2kan la..lastly yg dtg aku,pyan.eswandy.paan,faizi..c lin ngan adik die dtg kejap jek..lepak2 smbl makan, borak2 psl skolah dlu..huhu..seronok gak..then dpt idea nk tgk wayang..decide punye decide tgk Piranha..abes jek cite aku bg double FUCK la kt cite tu..cm haram.hahaha..

begitula serba sedikit aktivit aku mase raya..hehe..xla best sgt..biase2 jek org kate..huhu..ade g tp nt2 la aku update..hahaa..keje bertimbon tp mnyempat jap..haha

Thursday, September 9, 2010

Kemeriahan Syawal 1431H

video

sedang elok aku diatas ttbe aku dgr letupan2 yg aku jangkakan mercun..hahaha..sekali betol daaa..
pe lagi dgn sepantas kilat aku mintak GIGIBIRU ngan kezen aku psl aku xsempat nk rakam.hahaha

Sepetang Bersama En Nazrul Izwan


Batu Pahat : 8 September 2010 menjadi saksi bahawa aku ngan En Nazrul Izwan berbuka di Batu Pahat Mall..dan sebelum itu kami membeli tiket wayang cerita seperti yg tertera di bawah..

:: Step Up 3 ::

Sebelum menonton wayang yg mengambil mase selama beberapa jam tok ditunggu kami pergi la berbuka di MK kt bawah..belek punye belek, akhirnya juadah berbuka kami pon dipilih..

:: Nasi Ayam Panggang Madu <-- En Nazrul Izwan ::

:: Nasi Ayam Black Pepper <-- Aku nye ::

dah balik tu dlm kol 1230 mlm gak la..aku g la dapo tgk pe2 yg de..skali aku nmpk sup tulang da..ape lagi..makan la lagi kn.hahaha..

:: Sup Tulang ::

dh lame rase nye ak xpekene sup nh..hahaha..skali dpt air tgn mak ayah aku..fuh!!!masyukss..hehe..

Tuesday, September 7, 2010

SELAMAT HARI RAYA!!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1431H
Maaf Zahir & Batin

kepada semua insan yg pernah aku sakiti,secara sengaja mahupun tidak..aku menyusun 10 jari memohon kemaafan dan keampunan pd hari yang mulia yg akn menjelang tiba tidak lama lagi..

0-0 aeyhh!!!

Wednesday, September 1, 2010

Suara Hati - Sumber-sumber Suara Hati


QS As Sajadah (Sujud) 32:9
"Kemudian Dia menyempurnakan

dan meniupkan kedlm (tubuh)nya roh (ciptaan)Nya dan Dia menjadikan bgi kamu pende

ngaran, penglihatan dan hati; (tetapi) kamu sedikit sekali bersyukur."
Allah telah meniupkan Roh ciptaanNya yg bersih suci kpd manusia, Allah telah meniupkan

Nafsu, keinginan dan segalanya pula kedlam hati manusia. Ketika Jiwa Manusia itu mengakui kpd

Allah bhw Allah itu Tuhannya, pengakuan yg membenarkan suara hati itu terus berjln dan boleh

dirasakan melalui Repetative Magic Power, kecuali jika hati dlm keadaan kotor dan terhijab.
QS Al Hasyr (Pengusiran) 22:24 -
"Dialah Allah Yg Menciptakan, Yg Mengadakan, Yg Membentuk

Rupa, Yg Mempunyai Nama2 Paling Baik. Bertasbih kdpNya apa yg ada dilangit dan di Bumi. Dan

Dialah Yg Maha Perkasa lgi Maha Bijaksana."
Suara Hati manusia ini adalah
Kunci Spiritual (Self Conscience) , kerana ia adalah pancaran sifat2

Ilahi. Keinginan diperlakukan

adil, keinginan Hidup Sejahtera, Keinginan Kasih Mengasihi adalah sifat2 dri Allah. Jika sifat2 dri Allah ini yg berada pd kunci spiritual ini,

mengapa manusia lalai ?, mengapa mrk malas bertasbih?, mengapa mrk merosakkan hati2 mrk dgn

sifat angkuh, sombong dan segala sifat2 terkutuk? Adakah mrk2 ini tidak mahu berfikir? Ataupun mrk

mengetahuinya tetapi masih lalai dgn urusan2 duniawi yg tidak akan habis2 dan apa yg mrk cari2 itu tidak akan kekal selamanya....Sedangkan Hati2 ini lah tempat kunci spiritual manusia yg akan menerima pembalasan dihari kemudian.
Keadaan seperti inilah yg menjadikan hti2 mrk ini kotor dan terhijab dri menerima hidayah Allah. Hti2 mrk keras seperti batu, bahkan mungkin lebih keras dri itu. Mrk akan bertambah2 jauh hati2 ini kpd Allah. Ini adalah suatu penyakit hati, berbagai2 bentuk perasaan negatif akan terpahat didlm jiwa mrk ini. Segala sifat2 tekutuk akan timbul satu persatu jika tidak diubati dan dijaga dgn baik.
Kekuatan hati, melawan segala bentuk serangan bertubi2 ini mampu menghasilkan kejernihan dan kesucian hati. Kerna kejernihan dan kesucian hati inilah tempat sumber suara hati manusia terpancar. Sifat2 yg sering tiba2 muncul dan dirasakan, bisa berupa larangan, peringatan atau sebaliknya, sebuah keinginan, bahkan kebimbangan. Seringkali akan berlaku penyesalan apabila dorongan itu kelewatan.

Sempatkan hati anda utk menyepi sejenak, berkomunikasi dgn Allah. Di sudut2 doa dan di akhir solat Anda. Sempatkan diri anda utk melafazkan sifat2 Allah. Perlahan2 didasar hati anda akan bertemu getarannya. Getaran yg menakjubkan. Sesungguhnya Allah akan memberi hidayah petunjuknya kpd org yg mahu berubah.
"Bacalah! Tuhanmulah yg Maha Pemurah! Yg mengajar dgn kamu. Mengajar manusia apa yg tiada ia tahu"
QS Al Alaq (Segumpal Darah) 96:3-5

QS Ar-Ruum (Bangsa Romawi)"Maka hadapkanlah wajahmu dgn mantap kepada agama munurut fitrah Allah yg telah menciptakan fitrah itu pada manusia. Tiada dapat diubah (hukum-hukum) ciptaan Allah. Itulah agama yg benar, tetapi kebanyakkan manusia tiada mengetahui"
Terdapat 99 Nama2 Allah (Sifat Allah) yg terkandung pada setiap diri2 manusia. Untuk lebih sederhana terdapat 7 Spritual Valuesyg dapat membangunkan kecerdasan Emosi dan Spritual yg diambil dari Asmaul Husna. Values ini hendaklah diambil dan di junjung tinggi sebagai bentuk pengabdian manusia kepada KhaliqNya yg terletak didalam hati2 manusia itu sendiri.

1. JUJUR adalah wujud pengabdian manusia kpd sifat Allah AL MUKMIN

2. TANGGUNGJAWAB adalah wujud pengabdian manusia kpd sifat Allah AL WAKIL

3. DISPLIN adalah wujud pengabdian manusia kpd sifat Allah AL MATIIN

4. KERJASAMA adalah wujud pengabdian manusia kpd sifat Allah AL JAAMI'

5. ADIL adalah wujud pengabdian manusia kpd sifat Allah AL ADL

6. VISIONER adalah wujud pengabdian manusia kpd sifat Allah AL AKHIR

7. PEDULI adalah wujud pengabdian manusia kpd sifat Allah AS SAMI' dan AL BASHIR

Kesemua sifat2 yg Allah yg 7 ini harus dijadikan
VALUES dimana akan memberikan "MEANING" yg melaksanakannya disamping nilai2 lainnya yg berjumlah 99 sebagai sumber pengabdian.
Marilah kita sama2 mengamalkannya, menilik2 dimanakan Hati2 kita ini berada. Sama ada berada pd landasan yg benar atau sebaliknya. Kerana ketika jiwa2 manusia mengangguk2, mengakui Allah sebagai Tuhannya, maka disaat itulah sifat2 Tuhan Yang Suci dan Mulia muncul dari dalam lubuk hatinya dan dari sinilah kecerdasan spiritual bermula dan Nur/Cahaya kebenaran terpancar dilubuk sanubari nya.


Thursday, July 15, 2010

:: Season 2 started! ::

hye everyone..its been awhile rite since the last post..hahaha..well here the new post of course.. Season 2 at Jalan Othman..wow!thats mean i've only 1 more semester to hold my master! yezzzaaaa..hope Allah bless my study here.well..here the news i brought for 2 months journey at my home..haha..very long journey at my own town at Batu Pahat. Many things goes rite n wrong. Firstly i wanna tell you guys about my very2 best friends that i've known almost 10 years. he is laying on his bed right now because a mystery illness. his family has spend their money n time to find out his true illness and alhamdulillah we have discovered his illness. now he is under rehab at his own home..during his stay at HOSPITAL SULTANAH FATIMAH, Muar, i looked over for him behalf his own family because they has to take care of everything else. since i have no work, so i decide to look over him for his family. i've seen doctors taking his blood for the test to find out what is illness. day by day doctor sucks his blood but no news about his illness. i started suspect something else. maybe his illness doesn't related with science. so i ask my father to 'scan' him n find out 'something' else 'sucks' his blood. so we decide to do YASINAN. because of that i go home to join the ritual. but i forgot to do something when i reached home. for the result, my mom was 'disturbed' by 'something'. so, i've must take my shower using water+salt that my dad made. alhamdulillah..the 'things' gone..we performe the YASINAN about 3 times and now my friend is slowly recoverd from his illness.. YA ALLAH, KAU SEMBUHKAN LAH PENYAKIT MOHD NAJIB BIN RAMLI DAN KAU JAUHKAN LAH SEGALA MACAM PENYAKIT DARI KELUARGANYA DAN KAMI SEMUA YA ALLAH! AMIN~~~ok now the 2nd story..haha..my famly day..even not all my family dtg kn..adeh..letih la nk berbahasa mat saleh nh hahahaha..so truskn jek la memakai bahasa ibunda ku..kn lebih baik..huhu..ok berbalik famly day td..even yg dijangka hampir 200 org dtg, tp xsampai pon 100 yg dtg..xpe la..1st wt kn..cm2 komitmen yg diorg de..so xleh slhkn sume orng..neway, family day aku berjalan dgn lancar nye dn meriah even brape kerat jek yg dtg..hahaha..here some pic from the family day..

the elders!


hmm..de g nk cite..tp stakat nh dulu la kan..pd sape yg bace..same2 la kite doakn rakan ku itu cepat sembuh..bye..salam~

Wednesday, May 5, 2010

kerana mu AdaMaya..

hai2..jmpe lagi..hurmm..lately agak bz la ngan asgment n final plus dgn mjlis for MA student nh..aku lyn jek la sebagai student kt cni..huhu

aku pasti dikalangan korang mesti de tgk cite bersiri ala2 I'm Not Single kan..ADAMAYA..peh!lyn beb cite tu..hahaha..dgn aku2 skali melayan cite tuh..kerana Lisa Surihani..aduyai..jatuh ati tol aku tgk die tu..dh la educated pastuh de bakat berlakon lak tuh..fuh!!!cair hati ku..cewaaahhh~ taste nk tinggi..hahaha

:: oh lisa

tgh aku tgk2 cite ADAMAYA nh kn..aku cm perasan yg situasi antara si ADAM dgn MAYA tu cm 1 situasi yg sgt biase kt negara kite skarang nh..adekah sume lelaki nh dayus sampai sanggup tutup mate bile terang2 nmpk ISTERI diorg nh kluar ngan lelaki len siap pelok2 lagi..dgn c DANI yg xreti bahase..nampak sgt lelaki yg DESPERATE..plus ngan kisah c JIMMY, SHAZLIN n SHAHROM..gigolo mate duitan dgn lelaki yg keikhlasan hati nye aku pon cm ragu2..wahaha..
tgk cite nh sebenarnye aku admire kt si ADAM tu even aku anggap cm laki dayus..aku admire die bab nk pikat c MAYA tu time c MAYA xleh trime die dlm 3 bulan pertama perkahwinan mereka..tanggungjawab die pikul berat tp die laksanakan dgn baik tnpe de sepatah rungutan n paksaan pon..even c MAYA sendiri xske giler kt die..

si MAYA plak..aku heran betol..cepat tol die termakan pujuk rayu c DANI tu yg terang2 xbertonggengjawab tol..ape la..maklumlakan 1st love org kate..tp WTF!!! dh de laki yg baek kot..yg jg makan minum sume cukup beb..aduyai..cite nh mmg menduga btol even aku rase bnde simple jek..hahhaaha..

cme yang aku perasan keberanian produksi ketengahkan isu cm tu..istri curang plus gigolo mate duitan..terbaik..mayb dari sudut positif nye nk bg pengajaran kt sume org..bukak mate sket..umat akhir zaman nh..itulah realiti yg kite hadapi skarang nh..xpnh nk ckup ape yg ade..tu la tnde2 org yg berperangai YAHUDI...TAMAK dan XBERSYUKUR! anyway aku suke tgk bnde dr sudut positif die..so xla negetif jek fikiran kite nh..xsempit cm adnan sempit..hahaha..ttbe..kah3..

pe2 pon aku agak njoy gak la tgk cite tuh..aku cm letakkan diri kt situasi ADAM tu n try fikir pe yg die akn wt nk menangi si MAYA lek..or die mngalah cm dlm I'm Not Single tu kan..BEST MAN WIN! hahaha..k la..nk smbg men winning eleven ngan kengkwn jp..heehhee..daa..

Monday, April 19, 2010

Wasiat Guru Para Syuhada...


Kepada pejuang Islam sekalian, janganlah kamu lupa akan nasihat yang ditinggalkan oleh Syeikh Hasan al-Banna:


1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.

2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab Fushah kerana bahasa Arab yang betul itu adalah syiar Islam.

4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.

5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.

7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

8. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.

9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslim yang ditemui kerana asas gerakan dakwah ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.

10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

Monday, March 8, 2010

MA Art & Design 2010 Nature Walk :: Escapade Kerachut ::

ESCAPADE KERACHUT

25-29 Feb 2010 aku dan dak2 MA Art & Design g la ke Taman Negara Pulau Pinang kt Pantai Kerachut...sgt best kot..wahaha..besttt gilerrrrr...lme dh xcamping n masuk utan..last2 dpt gak..huhu..

dr aku xknl sgt dak2 master nh, skang nh dh kenal..kan bgs cmtu..diorg siap ckp aku nh diam jek kt klas..tp smpai Kerachut bising jek aku nh..hahaha..itulah aku..hahaha..


:: Office Tmn Negara Pulau Pinang ::

dr tmn negara nye office..kitorng meredah utan belantara n bukit n segala mcm flora n fauna kitorg jmpe..sgt2 mempeluhkan bdan..hahaha..at least sehat la sket bdn nh..hehehe..xgtu..

:: Start our Journey to Kerachut Beach ::


:: which way ::

:: pose sket ::

fuhh~ mmg memenatkan la..slme plus minus sejam gak la ktorng memerah keringat tok smpai ke pantai kerachut tu..huhu..tp berbaloi..sgt cntik n menenangkan..aku suke sgt tmpt nh..mklm la ngah mode JKK..hahhaa..at least dpt hang out n wt aktiviti kt sne ngan my new frensss..hehehe..


:: At the beach.. ::


:: wit all the frens + lecturers after Alien Conference ::


:: tercemar pic nh akbt gangguan parasti 2 eko yg kiri kanan 2..hahaha ::

hari ke 3 kalo xsilap..1st time dpt pgg penyu.hehehe..comel kot penyu tu..rase nk culik bwk lek jek..pakkal jek xle..sabau jek la..hahaha..tp tgk ank2 penyu tu cm best jek..sbb comel kot..heheh..


:: yg pgg tu cumel..hehe ::

:: lepas kan saye~~ ::

:: cumel kn..nk culik jek rase.huhuu ::

oh..terlupe..ktorg de sesi menunggu sunset..sgt best kot..lawa sgt scenery kt cni..mmg sesuai la nk merwt jiwa..wahaha..smbl beriadah dgn sume org..



:: the sunset..so beautiful ::

n the last day..haaaa..berposing kaw2 la kan..mau xnye..ntah bile la dpt g cni lg..hahaha..sume jd model xbertauliah..hahah..but we njoy it a lot..best sgt2 kot..thanx to organizer..


:: experiment paint with light photography ::


:: Terhangat Dipasaran..Hangat ke? ::


:: barisan panel tunggu penyu ::


:: balik nek bot..yeahhhaaa~~ ::



:: MA Art & Design 2010 Nature Walk Escapade Kerachut ::


~ the end ~